Šmarske sive celice nam bodo kmalu mahale z nacionalne televizije – spremljajte naše objave, da jih ne spregledate.

Male sive celice so tekmovanje, ki poteka že od leta 1994, in zadnji dve leti sem imela priložnost v njem sodelovati tudi sama. Lani smo se uvrstili na regijsko tekmovanje (povezava do lanskega poročila: http://osss.si/2019/09/24/male-sive-celice/ ), letos pa smo dosegli še boljše rezultate. Zaradi letošnjih omejitev, ki nam jih je postavil koronavirus, je tekmovanje potekalo nekoliko drugače. Lani sem kot osmošolka zelo uživala že samo v predizboru, zato sem letos v trenutku pristala, ko me je ga. Simona Ahčin Hribar povabila k udeležbi.

Tako kot lani smo najprej izvedli šolsko tekmovanje, v katerem se je pomerilo 8 ekip naše šole. Vsaka ekipa je sestavljena iz treh učencev tretje triade; enega iz sedmega, enega iz osmega in enega iz devetega razreda. Od osmih šolskih ekip sta se dve uvrstili na pisni del regijskega tekmovanja (15. 9.), ki pa smo ga letos zaradi izrednih razmer izvajali preko spleta. Meni se je letošnje tekmovanje zdelo lažje kot lansko, pa tudi veliko nalog je bilo enakih kot na pripravah.

Že takoj naslednji dan smo izvedeli rezultate. Skupina, v kateri smo tekmovali Maša, Žan Luka in jaz, se je uvstila na ustni del regijskega tekmovanja. Vsi smo bili navdušeni nad rezultati in se že naslednji dan odpravili v Ljubljano. Na žalost je Maša zbolela in se nam ni mogla pridružiti. Njeno mesto je zasedel njen sošolec Klas, ki je prej tekmoval pri drugi ekipi. Letošnja šola gostiteljica je bila OŠ Franceta Bevka v Ljubljani. Prijetna šola, kolikor sem jo imela možnost videti. To sicer ni bilo veliko, saj smo smeli vstopati samo v telovadnico, pa še to samo dve nasprotni tekmovalni ekipi. Kot sedmouvrščeni smo se pomerili proti drugouvrščeni ekipi iz osnovne šole Maksa Pečarja. Ker smo vedeli, da v tekmovanje vstopamo s samo dvema točkama, oni pa s sedmimi, nismo imeli visokih pričakovanj. Usedli smo se na določena mesta in voditelj Nik Škrlec nas je lepo pozdravil in nam zaželel srečo. Globoko smo vdihnili in začeli odgovarjati. Vsaka ekipa je dobila pet vprašanj iz štirih različnih tem: sestavni deli očesa, znanstveniki, glodalci in slovenska mesta. Vsak pravilni odgovor ekipi prinese 4 točke. Odgovarjali smo odlično, na koncu pa smo imeli 3 točke več kot nasprotna ekipa. Z našimi rezultati smo se uvrstili na nacionalno televizijo! 

Naslednji krog tekmovanja se bo odvijal 14. 10. 2020 v studiu Malih sivih celic. Do takrat pa se bomo močno pripravljali, da bomo dosegli najboljši možen rezultat. Rada bi se zahvalila še naši mentorici Simoni Ahčnin Hribar, ki se je tudi letos z nami podala na to pot in vztraja ob naši strani tudi pri naših napakah in neumnih izjavah. Se vidimo na televiziji!

Besedilo: Manca Batič

Fotografije: Simona Ahčin Hribar

(Visited 209 times, 1 visits today)
Dostopnost