Drage učenke in učenci,

zaprla so se šolska vrata, mi pa vam želimo posredovati nekaj informacij, ki vam bodo v korist v času, ko ne bo pouka. S tem, ko so se šole zaprle, smo tudi vas aktivno vključili v proces proti širjenju bolezni, zato moramo tokratno nalogo vsi skupaj vzeti zelo resno in odgovorno.
Držite se napotkov, ki nam jih posredujejo strokovnjaki (NIJZ – Nacionalni inštitut za varovanje zdravja) in glede na to, da vam prostega časa ne bo primanjkovalo, je zelo pomembno, da se ne obiskujete in ne družite z vrstniki v času razglasitve epidemije.
Trenutno je najpomembnejše vaše zdravje ter zdravje vaših najbližjih. Pojdite na sprehode in ostanite v krogu družine. Vsekakor je zelo zaželeno, da prosti čas namenite utrjevanju predelane šolske snovi, branju, gledanju izobraževalnih oddaj in ustvarjanju, zato vam učitelji posredujemo navodila za delo v naslednjih dneh, odprete jih lahko s klikom na povezavo:

 

UČNA SNOV

 

Povezave do elektronski gradiv, s pomočjo katerih boste lahko utrjevali učno snov, so tudi naslednje:

www.Lilibi.si (1.–3. razred)
www.Radovednih-pet.si (4.–5. razred)
www.iRokus.si in www.iRokusPlus.si (6.–9. razred)
www.znamzavec.si (interaktivne osnovnošolske vadnice za SLO, MAT, ANG, KEM)
https://4d.rtvslo.si/arhiv/ – oddaje: Firbcologi, Infodrom, Male sive celice

 

V branje in razmislek vam posredujemo tudi poučno zgodbo z naslovom KOZAREC IN KAMNI.

Profesor filozofije je stal pred razredom. Pred seboj je imel skritih nekaj stvari.

Ko so se predavanja začela, je brez besed vzel velik prazen kozarec. Napolnil ga je z večjimi kamni premera 5 cm. V kozarec je šlo le nekaj večjih kamnov. Vprašal je študente, ali je kozarec poln. Strinjali so se. Profesor je vzel posodo z manjšimi kamenčki in jo zvrnil v kozarec. Narahlo ga je pretresel in kamenčki so se seveda skotalili v prazne prostore med večjimi kamni. Potem je ponovno vprašal študente, ali je kozarec poln. Zasmejali so se in se tudi strinjali. Profesor je z mize pobral škatlo z drobnim peskom in ga stresel v kozarec. Seveda je pesek zapolnil vse prostorčke, ki so še bili na voljo.

“Zdaj,” je rekel profesor: “želim, da spoznate, da je to vaše življenje. Veliki kamni so pomembne stvari – vaša družina, vaš partner, vaše zdravje, vaši otroci, vaši prijatelji – stvari, ki ostanejo, tudi če je vse drugo izgubljeno, vaše življenje je še vedno polno. Manjši kamenčki so druge stvari, ki štejejo, kot vaša služba, vaša hiša, vaš avto. Pesek je vse ostalo, manjše stvari.

Če daste v kozarec najprej pesek, potem v njem ni prostora za manjše in večje kamne. Enako velja za vaše življenje. Če porabite ves svoj čas in energijo za majhne stvari, nikoli ne boste imeli prostora za stvari, ki so za vas resnično pomembne. Bodite pozorni na stvari, ki so odločujoče za vašo srečo. Igrajte se s svojimi otroki. Vzemite si čas in pojdite na zdravniški pregled. Peljite partnerja na ples.
Poveselite se s prijatelji. Vedno bo še dovolj časa za delo, čiščenje hiše.

Najprej poskrbite za kamne – za stvari, ki resnično štejejo! Postavite si prioritete! Vse ostalo je samo pesek!”

Toda potem … Eden izmed študentov je vzel kozarec, za katerega so se še prej študentje in profesor strinjali, da je poln, in zlil vanj skodelico čaja. Čaj je zapolnil še vse ostale prostorčke in resnično napolnil kozarec.

Nauk te zgodbe je: Vseeno, kako polno je vaše življenje, še vedno je prostora za skodelico čaja v krogu svojih najbližjih.

Ostanite zdravi.

 

Učiteljice in učitelji OŠ Šmarje – Sap in vodstvo šole

(Visited 101 times, 1 visits today)
Dostopnost