Če ste se v petek, 18. 6. 2021, peljali mimo naše šole, ste opazili pestro dogajanje.

V šoli se je namreč ob 8. 45 oglasila gasilska sirena in vsi na šoli smo pričeli s postopkom evakuacije. Učiteljice smo postavile učence v kolono, jih preštele in že smo hiteli vsak po svoji evakuacijski poti na igrišče, kjer je zbirna točka naše šole.

Opazili smo, da se iz učilnic 3. razreda vali dim, skozi okno pa je mahalo nekaj učencev, ki so ostali ujeti v razredu. Zaslišali smo sirene gasilskih avtomobilov. Najprej so na pomoč prihiteli gasilci PGD Šmarje – Sap, nato pa še gasilci PGD Grosuplje. Z zanimanjem smo opazovali dogajanje in si oddahnili, ko smo izvedeli, da gre za vajo in ne pravi požar.

Gasilci so v popolni zaščitni opremi pričeli s postopkom gašenja požara in reševanjem ujetih učencev iz šole. Predsednica PGD Šmarje – Sap ga. Monika Kastelic, nam je vmes razlagala postopek gašenja požara in reševanja z višine.

Ko so bili vsi ujeti učenci rešeni in jim je bila nudena prva pomoč, so se gasilci postavili v postroj in poveljnik PGD Šmarje – Sap, g. Martin Hribar, je zaključil reševalno akcijo.

Po vaji evakuacije so nam prijazni gasilci na treh postajah prikazali še gašenje začetnih požarov, kjer smo izvedeli, zakaj gorečega olja nikoli ne gasimo z vodo, ampak le pokrijemo z mokro krpo. Na drugi postaji so nam prikazali temeljne postopke oživljanja, na tretji pa, kako ravnati ob manjših nezgodah, kot so opekline, ureznine, piki žuželk.

Uspešno smo izpeljali vajo evakuacije. Spoznali smo, na kaj vse je potrebno biti pozoren ob resničnem požaru.

Zahvaljujemo se PGD Šmarje – Sap in Grosuplje za pomoč pri izvedbi evakuacije in predstavitve dela gasilcev.

Besedilo: Nataša Magaš in Sabina Kastelic

Fotografije: Petra Hribar Horzelenberg

(Visited 341 times, 1 visits today)
Dostopnost