Za nami sta že skoraj dva dneva naravoslovnega tabora.

Že prvi dan je bil zelo aktiven. Ob prihodu v Spuhljo pri Ptuju nas je prijazno sprejel vodja doma, g. Aleksej, ki nam je razkazal dom in nas seznanil s hišnimi pravili. Bilo smo prijetno presenečeni, saj je dom Štrk prenovljen, zelo svetel in vse še diši po novem.

Namestili smo se v sobe, razpakirali in oblekli svoje postelje. To je bil kar podvig, a smo ga vsi uspešno prestali. Že na kosilu smo ugotovili, da kuhar odlično kuha, tako da nas za naše želodčke ne skrbi.

Včeraj popoldne smo imeli dve delavnici, kjer smo spoznavali kulturno dediščino Ptuja in okolice in po celem svetu poznanega kurenta. Ste vedeli, da celotna oprema tehta kar 40 kg in da ima vsak kurent pet zvoncev, tri zadaj in dva spredaj? Razveselili smo se, da smo lahko preizkusili njegov kostum in izdelovali kurenta iz papirja in volne ter naravnih materialov, ki smo jih našli v okolici doma.

V drugi delavnici smo spoznavali vreme in vremenske pojave. Spoznali smo, kako nastanejo oblaki, padavine, mavrica, veter ter naprave za merjenje vremenskih pojavov.

Po okusni večerji smo igrali družabne igre ter se preizkusili v miselnih orehih. Po celodnevnem vznemirjenju smo težko zaspali.

Zbudili smo se v sončno jutro. Super! Po zajtrku smo se odpravili na Ptujsko jezero. Pot je bila kar dolga, a se je izplačalo, saj so nas na cilju pričakali čolni, ki jim rečejo Dragon boats. Uživali smo v veslanju in tekmovanju kdo bo prvi na cilju. Srečali smo tudi jato labodov, kar 22 smo jih našteli. Po napornem veslanju smo opazovali še življenje v mlaki, kjer smo ugotavljali tudi, kako topli so voda, zrak in zemlja v okolici mlake. Po kosilu smo si privoščili aktivni odmor na dvorišču doma, nato pa smo izvedli še včerajšnje delavnice v zamenjanih skupinah.

Zvečer nas je čakala aktivnost Pokaži, kaj znaš, na katero smo se pričeli pripravljati že včeraj, po njej pa smo se poveselili v čisto »pravem disku«. Popadali smo v postelje, saj nas jutri čaka še en zanimiv in pester dan. Se vidimo kmalu.

Vabljeni v galerijo.

Učenci 4. a in 4. b z učitelji

Fotografije: N. Magaš, S. Kastelic

(Visited 114 times, 1 visits today)
Dostopnost