V petek, 7. 4., smo dobili visok obisk z visoke šole – fakultete. Obiskala nas je gospa Maja z Biotehniške fakultete, ki je pripravila delavnico na temo velikih zveri v Sloveniji, saj jih tudi sama kot biologinja proučuje.

Prvošolci so na začetku našteli kar nekaj zveri, a od tistih, ki živijo v Sloveniji so najbolj poznali volka in medveda. Izvedeli so še, da med zveri sodijo tudi risi, lisice in jazbec. Presenetilo pa jih je, da so tudi bobri zveri.

Ogledali so si kožuhe teh živali in lobanje ter jih primerjali med seboj. Ugotovili so, da imajo živali različne zobe. Oblika zob je odvisna od njihove prehrane. Živali se razlikujejo tudi v odtisu stopal. Zanimivo je bilo, da se pri risovih stopinjah krempljev sploh ne vidi, medtem ko so medvedovi kremplji očitni. Učenci so v spomin dobili odlitek stopinje medveda, risa ali volka, ki ga bomo uporabili pri likovni umetnosti in ga pobarvali.

Za konec so si ogledali še nekaj zanimivih posnetkov s terena, kako se je ris izmuznil kletki, kako živali pregledajo in označijo, da lahko spremljajo njihovo pot gibanja.

Poleg živalskih odtisov so dobili tudi knjižna kazala (zdaj so prvošolci že pravi bralci) s fotografijami risov, ki so jih naselili v Sloveniji, da bi slovenske rise zaščitili pred izumrtjem.

Besedilo in fotografije: učiteljica Teja Pajk

(Visited 81 times, 1 visits today)
Dostopnost